De laatste dagen krijg ik ontzettend veel vragen over beginnen met wielrennen. Zo leuk! Daarom deel ik vandaag mijn tips voor het kopen van een eerste racefiets. Welk materiaal kies je? Waar moet je op letten? Aan de hand van een aantal vragen neem ik je mee in het proces van het kopen van een eerste racefiets.
Wat wil je uitgeven?
Als eerste is het handig om te bedenken wat je zou willen uitgeven aan een fiets. Racefietsen zijn over het algemeen niet goedkoop, maar je kunt het natuurlijk ook zo gek maken als je zelf wilt. Wanneer je gaat voor een nieuwe racefiets, kun je vanaf 1000 euro een prima model kopen. Een tweedehands racefiets is ook een heel goed idee wanneer je begint met wielrennen. Dat heb ik ooit ook gedaan en dat is me heel goed bevallen. Mocht je toch voor een nieuwe fiets gaan, zou ik echter niet voor een model gaan onder de 1000 euro, omdat deze vaak in kwaliteit iets minder zijn.
Waar wil je een fiets kopen?
Ga op onderzoek uit waar je een fiets zou willen kopen. Afhankelijk van waar je woont, zijn er mogelijk goede fietsenzaken in de buurt. Het is handig dat ze gespecialiseerd zijn in racefietsen, want het is heel belangrijk dat ze je goed op de fiets kunnen zetten. Daarnaast is het prettig wanneer er meer dan één merk te koop is. Op deze manier kun je een goede vergelijking maken tussen de modellen.
Wat voor materiaal kies je?
Wat voor materiaal kies je? Er zijn verschillende opties mogelijk wanneer je een racefiets gaat kopen. Zo heb je bijvoorbeeld frames van aluminium. Deze fietsen zijn meestal het goedkoopst, maar dat is niet per se verkeerd. Aluminium is namelijk erg sterk. Een nadeel van aluminium is het gewicht. Een andere optie die je veel terugziet in het wielrennen is carbon. Dit is juist erg licht materiaal. Echter is carbon wel een stuk kwetsbaarder en ook vaak prijziger.
Wat is jouw maat?
De maat van je racefiets is denk ik het allerbelangrijkste wanneer je bezig bent met het kopen van een eerste racefiets. Wanneer je een goede fietsenzaak binnenstapt, kunnen zij je hier mee helpen. Ze meten via een speciaal systeem jouw framemaat. Het gaat niet alleen om je totale lengte, maar ook om de verhouding tussen je benen en je bovenlichaam. Sommige mensen hebben een langere bovenbuis nodig, maar een ander heeft juist een hoger of langere stuurpen nodig. Allemaal details die goed opgemeten moeten worden. Ik zou dan ook altijd aanraden om na de aanschaf van de racefiets een uitgebreide bikefit te laten uitvoeren. Op deze manier wordt alles juist afgesteld en dit voorkomt blessures in de toekomst.
Voor welke afmontage ga je?
Dit vind ik zelf altijd een iets minder gemakkelijk onderwerp. De afmontage gaat over de remmen, versnellingen en wielen. Een fiets kan worden afgemonteerd met Shimano, Campagnolo of SRAM. Het liefst heb je de hele afmontage met een complete groepset, maar bij beginnersfietsen wordt dit weleens gemixt. Dat schakelt soms iets minder gemakkelijk, maar als beginner had ik daar zelf nooit last van. Ook in de afmontage heb je heel veel verschillende prijzen. Shimano is meestal de goedkoopste en meest basic groep, Campagnolo is iets duurder en tot slot heb je SRAM. Binnen ieder merk kun je ook kiezen voor elektrisch schakelen, maar dit zou ik een beginner niet aanraden.
Welke wielen kies je?
Fietsen in de lagere prijscategorie hebben vaak wat zwaardere wielen in het frame. Dit is prima om mee te beginnen, maar mocht je iets meer willen besteden, dan kun je kiezen voor een duurdere wielset. Wielen zijn er ook in heel veel verschillende soorten. Als beginner zijn aluminium wielen helemaal prima. Een andere optie zijn wielen van carbon, maar deze zijn wederom kwetsbaar en hebben wat nadelen met velgremmen. Daarnaast zegt de hoogte van de velg iets over de hoe aerodynamisch de fiets is. Als je een hoge velg kiest, kun je meer snelheid maken. Dit geldt overigens pas indien je snelheden haalt boven de 40 kilometer per uur. Een nadeel van de hoge velgen voel je wanneer het hard waait.
Waar moet je nog meer opletten?
Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waar je op kunt letten, zoals de remmen (schijf- of velg) en de banden van de fiets. Echter denk ik dat je met bovenstaande punten al een heel eind kunt komen in de zoektocht naar een fijne eerste racefiets.
Hoe heb jij je eerste racefiets gekocht? Heb je nog aanvullende vragen? Laat deze gerust hieronder in een reactie weten!