Over hardlopen heb ik al veel geschreven en verteld. Zo heb ik in een artikel gedeeld hoe ik ben begonnen met hardlopen. Ook heb ik geschreven waarom iedereen zou moeten beginnen met hardlopen. Nooit schreef ik een artikel over hoe je dat dan het beste aan kunt pakken. Want als je één keer de smaak te pakken hebt, is het niet zo moeilijk. Maar hoe zet je die stap om te beginnen en hoe houd je het vol? Vandaag deel ik 10 tips om te beginnen met hardlopen (én het vol te houden!).
1. Zorg voor goed materiaal
Goede hardloopschoenen vind ik zelf heel belangrijk. Begin niet op oude sneakers met hardlopen, want dan ben je al gauw een blessure rijker en heel wat motivatie en plezier armer. Geen goed idee dus! Wanneer je wilt beginnen met hardlopen, is het verstandig om naar een gespecialiseerde hardloopwinkel te gaan. Kies voor een Runnersworld, een Run2Day of een andere hardloopzaak. Je kunt dan aangeven wat je budget is, wat je doel is en wat je ervaringen tot nu toe zijn met hardlopen. Goede schoenen zorgen er in ieder geval voor dat je het langer vol kunt houden en je niet zo snel pijntjes oploopt. Een leuke hardloopoutfit zorgt tot slot ook voor een motivatieboost.
2. Wat kun je al?
Bedenk van te voren wat je beginpunt is. Wat kun je al? Heb je al eens eerder een poging tot hardlopen gedaan? Hoe lang is dat geleden en hoe ver liep je toen? Wat waren je ervaringen? Had je snel ergens last van? Probeer dat allemaal zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit is namelijk je richtpunt. Zorg ervoor dat je jezelf uitdaagt, maar dat het niet te moeilijk is.
3. Een doel maakt het gemakkelijker
Stel jezelf van te voren een doel. Veel mensen die ik spreek zijn ooit begonnen met hardlopen, maar kunnen het niet volhouden. Vaak komt dit doordat ze geen doelen hebben. Ze willen bijvoorbeeld hardlopen omdat het snel en makkelijk of gezond is. Daarin zit nog geen concreet doel. Wat wil je bereiken met het hardlopen? Wil je een 5 kilometer kunnen doen? Of heb je al grotere doelen? Wil je afvallen? Of wil je sterker worden? Wil je een betere conditie? Wanneer wil je jouw doel behalen? Zorg daarbij dat je met jezelf afspreekt hoe vaak per week je hiermee bezig wilt zijn. Wil je twee keer per week lopen? Of drie keer per week?
4. Gebruik een schema
Een schema maakt het gemakkelijker om te trainen. Zeker wanneer je traint voor een concreet doel, zoals een 5 kilometer, is het handig om een trainingsschema te gebruiken. Het geeft niet alleen houvast en een stok achter de deur, maar het zorgt er ook voor dat je een doel hebt in je training. Je doet niet iedere keer hetzelfde en het daagt op een bepaalde manier uit.
5. Loop op vaste momenten
Ben je een ochtendloper? Of loop je liever in de avond? Bepaal voor jezelf wanneer je het lekkerste loopt. Ik loop zelf het beste rond een uur of 10:00-11:00 in de ochtend. Dan heb ik de gehele dag nog voor me, maar is het voor mijn lijf nog niet te vroeg. Door een vast moment met jezelf af te spreken, zorg je wederom dat je het beter vol kunt houden, maar ook dat je meer plezier beleeft aan het lopen.
6. Begin met bekende routes
Het is verstandig te beginnen met routes die je kent. Doordat je weet hoe lang een rondje of weggetje is, zorg je ervoor dat je niet onnodig ver moet rennen om weer thuis te komen. Op deze manier voorkom je overbelasting. Wanneer je wat langer bezig bent, kun je jezelf juist uitdagen door te zorgen voor meer afwisseling. Hierdoor blijft het ook leuk! Nieuwe gebieden en routes in je omgeving ontdekken, kan ontzettend fijn zijn.
7. Neem rust
Misschien is dit wel het allerbelangrijkste, samen met punt 8. Rust nemen is heel belangrijk wanneer je net bent begonnen met hardlopen. Sommige mensen hebben de neiging om heel fanatiek te starten. Ze lopen meteen meerdere keren per week. Omdat blessures en overbelasting heel snel op de loer ligt tijdens het hardlopen, is het belangrijk om rustdagen in te plannen. Ik zou altijd aanraden om nooit twee dagen achterelkaar te rennen, wanneer je een beginner bent. Zorg ervoor dat je lijf voldoende rust krijgt na een rondje hardlopen.
8. Luister naar je lijf
Dit sluit aan bij punt 7. Luister altijd goed naar je lijf. Heb je ergens pijn? Voelt iets niet goed tijdens hardlopen? Doe dan rustiger aan of stop je training. Wanneer je kleine pijntjes overbelast, kan dit snel uitmonden in een blessure. Sommige loopblessures zijn zo hardnekkig, waardoor je er meteen een aantal weken uit ligt. Dat zou zonde zijn!
9. Maak het leuk
Maak en houd het hardlopen leuk voor jezelf! Wissel je trainingen voldoende af in snelheid en afstand. Varieer ook qua routes en koop eens een nieuwe hardloopoutfit voor jezelf. Op deze manier houd je het veel langer vol en voordat je het weet ben je verslaafd.
10. Ga op zoek naar een loopgroep
Tot slot is het leuk om aan te sluiten bij een loopgroep. Zoek in je omgeving naar leuke loopgroepen, die bijvoorbeeld wekelijks trainen. Ook hierdoor blijf je gemotiveerd en word je uitgedaagd. Je leert nieuwe oefeningen aan en doet andere trainingen, die je zelf weer toe kunt passen in je schema. Je blijft op de hoogte van leuke loopevenementen in je omgeving waardoor je jezelf weer nieuwe doelen kunt stellen. En uiteraard is samen trainen nog veel leuker en gezelliger dan alleen!
Hoe ben jij begonnen met hardlopen? Ik ben heel benieuwd! Laat het me hieronder weten.
De foto is gemaakt door Anouk Mos.