5 aug 2024 | Persoonlijk

Persoonlijke update: verhuizen en verbouwen

Het is tijd voor een persoonlijke update. Onlangs heb ik het op Instagram al gedeeld. Wij gaan verhuizen naar Zwolle! We kochten onlangs een klushuis en dat betekent dat we eerst gaan verbouwen. In dit artikel vertel ik meer over onze zoektocht. Waarom Zwolle? En waarom verbouwen?

Waar gaan we heen?

Onze huizenjacht begon eigenlijk begin 2023 al. Toen zochten we eerst nog in Haarlem en omstreken naar een nieuw, passend huis voor ons. Echter kwamen we er al snel achter dat de huizen het net niet helemaal waren. Wat we zochten was eigenlijk ook iets boven ons budget. Daarnaast gingen we nadenken over wat we eigenlijk wilden. Waar willen we wonen? Wat vinden we belangrijk? Waar willen we Len laten opgroeien?

Dichterbij familie wonen was, sinds de geboorte van Len, echt een grote wens van mij. Echter had Kai hier nog wat meer moeite mee. Zijn werk centreert zich toch vooral rondom de Randstad. Was het voor zijn carrière echt belangrijk om in deze regio te blijven? We ontdekten steeds vaker dat dit niet echt nodig bleek. Toen begon de grote zoektocht. Want als we niet in Haarlem gaan wonen, waar dan wel? Nergens hadden we echt een aanknopingspunt. Vrienden wonen verspreid door heel Nederland. Voor werk zijn we niet gebonden aan een plek. Familie woont of in Friesland of in Arnhem en dit vonden we geen optie.

Onze voorkeur ging uit naar een groene omgeving, maar wel centraal, goed bereikbaar (ook met OV) en een fijne stad. We ontdekten eerst de regio vlak naast Amsterdam, zoals Weesp, maar ook Hilversum. Echter hadden we bij beide steden niet het gevoel dat dit ‘onze’ plek zou zijn. Ook vond ik het nog te ver rijden naar Friesland. Steeds vaker kwam de optie Zwolle in beeld. We brachten een aantal bezoekjes aan de stad -met en zonder Len- en dat beviel heel goed. Ik kende Zwolle eigenlijk best goed, omdat ik natuurlijk uit Friesland kom en 10 jaar in Groningen heb gewoond. Hierdoor kwam ik ook regelmatig in Zwolle.

Verhuizen naar Zwolle

De eerste woning in Zwolle bekeken we in oktober 2023. Het huis stond in dezelfde straat als waar we nu ook gaan wonen. Hoe toevallig? We vonden het heel mooi, maar durfden nog geen bod te doen. Gingen we echt voor Zwolle? Daarna lieten we de huizenjacht dus weer eventjes los. Na de jaarwisseling pakten we het op en gingen er nu serieus voor. Zwolle moest het worden. We schakelden een aankoopmakelaar in en bekeken heel wat huizen. De één mooier dan de ander, maar ook boden we een aantal keer volop mee. Helaas lukte het steeds net niet.

Een klushuis stond niet op ons wensenlijstje, maar bleek wel steeds vaker een reële optie in deze krappe en oververhitte huizenmarkt. Er zouden zeker bijvoorbaat al mensen afvallen. Ook hadden we inmiddels iemand in Zwolle ontmoet, die ons heel goed kon helpen met zo’n groot project. Omdat Kai en ik beide (nog) niet heel handig zijn, was dat wel nodig om zoiets aan te durven.

Toen er een klushuis in onze favoriete wijk (en straat) online kwam, stuurde Kai me een appje: ”Klushuis op de … komt online.”. Ik reageerde: ”Succes..”. We bezichtigden niet direct, maar kregen het huis ook niet helemaal uit ons hoofd. We boden eerst nog eens flink over op een populair huis dat helemaal af was. Toen we het daar wederom niet waren geworden, was ik er redelijk klaar mee. ”Laten we dan toch maar naar dat klushuis gaan kijken”, zei ik tegen Kai.

Het is een prachtig jaren30 huis in een mooie straat, in een favoriete buurt en met een mega grote tuin. Hoewel ik het altijd heel moeilijk vind om door dingen heen te kijken, lukte me dit nu wel goed. Ik zag het voor me. Het huis voelde, ondanks de oude troep, heel goed. Een achtertuin van 100m2 en dat op loopafstand van het centrum? Het was precies dat groene, rustige en toch levendige wat we zochten.

Verbouwen

Ook op het klushuis moesten we overbieden, maar gelukkig minder dan op andere huizen. We hadden niet het hoogste bod, maar het werd wel geaccepteerd! Geweldig! Ik was zo ontzettend opgelucht. Het was eindelijk gelukt. Halverwege september krijgen we al de sleutels en dat betekent dat we in korte tijd veel moeten regelen. Gelukkig waren we al bezig met de verkoop van ons eigen huis in Haarlem. Op dit moment zitten we volop in de bezichtigingen. Hopelijk wordt dat gauw verkocht en kan dit van het ’to-do’lijstje af. Dat lijstje is trouwens eerder een flinke lijst, want er staat nogal wat op. Zodra ons eigen huis verkocht is, kunnen we kijken hoe we het gaan doen met een eventuele tijdelijke woning in de buurt van Zwolle.

Omdat we nu middenin de bouwvak zitten, kunnen we qua verbouwing nog niet zoveel regelen. Offertes opvragen kan pas vanaf eind augustus weer. Wel kunnen we alvast goed nadenken over wat we allemaal willen. Zo zijn we uiteraard druk bezig met ons moodboard op Pinterest. Ook ben ik alvast aan het kijken welke opties er zijn voor keukens en badkamers. Binnenkort gaan we de eerste bezoekjes brengen aan showrooms, zodat dit ook wat concreter gaat worden.

Avontuur

Al met al is onze huizenjacht dus een heel avontuur geweest. En nu gaan we aan een heel nieuw avontuur beginnen: verbouwen. Natuurlijk ga ik jullie via Instagram en mijn blog zoveel mogelijk meenemen in dit geweldige proces. Hoewel het vooraf niet mijn wens was om te gaan verbouwen, vind ik het wel ontzettend gaaf om het een keer te gaan doen. Ik geloof zeker dat ik veel meer liefde en feeling met dit huis ga krijgen, omdat we het nu helemaal zo gaan maken zoals wij dat graag willen. Het wordt echt ONS huis. Hoe vet is dat!?

We hebben trouwens ook een speciaal account aangemaakt voor alle verbouwcontent. Ga dit dus ook zeker volgen als je niks wilt missen van onze verbouwing. Uiteraard komt er ook één en ander op mijn eigen account, maar daar wil ik ook mijn sportieve leven blijven delen. Door dit speciale verbouw- en klusaccount hoop ik dat het niet vervelend wordt voor mijn volgers, die er totaal niet op zitten te wachten.