Via Instagram stellen mensen mij regelmatig vragen over het hardlopen en het wielrennen. Een tijd geleden deed ik een oproep via Instagram waarin ik vroeg wat jullie graag van mij wilden weten. Ik kreeg ontzettend leuke vragen. Het waren er teveel om in één artikel te kunnen beantwoorden. In dit artikel heb ik ook weer een aantal vragen gebundeld en geprobeerd zo goed mogelijk antwoord te geven.
Net als in het vorige artikel wil ik vooraf het volgende benoemen: ik ben geen expert! Ik heb geen bewegingswetenschappen gestudeerd en alles wat ik weet van het hardlopen en fietsen is door eigen ervaring. De antwoorden zijn dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar puur geschreven vanuit mijn ervaring, visie of mening.
Heb je weleens een blessure gehad?
Helaas heb ik zelf weleens een blessure gehad, maar gelukkig nooit echt in het hardlopen. Toen ik nog schaatste en skeelerde had ik last van mijn scheenbeen. Waarschijnlijk had ik last van Shin Splints (daarover meer in de volgende vraag). Ik had constant een zeurende en stekende pijn aan de buitenkant van mijn scheenbeen. Het was heel vervelend, want hierdoor lukte het me vaak niet om trainingen goed af te ronden. Waar het nu precies vandaan kwam en hoe het op te lossen was, weet ik nog steeds niet. Veel mensen hebben deze blessure tijdens het hardlopen, maar gek genoeg (en gelukkig) heb ik dit nooit gehad.
Iets wat wel een zwakke plek van mij is, is mijn rug. Ik heb sinds een aantal jaren (bij vlagen) lage rugklachten. Wanneer ik last heb, is dit soms zo erg dat ik niet veel kan lopen, wandelen of staan. Ook zitten (in de auto, bijvoorbeeld) is dan zeer pijnlijk. Gelukkig heb ik daar al een aantal maanden geen last meer van gehad.
Hoe voorkom je Shin Splints?
Shin Splints zijn een veel voorkomende blessure in het hardlopen. Maar zoals ik hierboven al beschreef, komt het ook voor bij schaatsers en in het skeeleren. Het is een hele lastige en vervelende blessure. Het kan lang aanhouden en wanneer je er gevoelig voor bent, ligt het gauw op de loer. Er zijn wel een aantal manieren om Shin Splints te voorkomen. Ik schreef er eerder al een artikel over en daarin kun je ook mijn tips lezen.
Waar koop je goede hardloopschoenen?
Goede hardloopschoenen zijn een must! Om nog even door te gaan op het vorige onderwerp: in het voorkomen van blessures kunnen goede hardloopschoenen ook heel veel doen. Ik wil niet zeggen dat je hierdoor alle blessures kunt voorkomen, maar het is zeker heel belangrijk. Waar je ze koopt? Dat maakt eigenlijk niet heel veel uit. Wanneer je goede schoenen wilt, is het altijd aan te raden om advies te vragen in een winkel. Als ik dan echt een voorkeur mag aangeven, zou ik aanraden niet naar een algemene sportzaak te gaan. Kies voor een gespecialiseerde hardloopwinkel, een winkel die alleen gericht is op lopers. De verkopers zijn daar namelijk altijd ervaren in het adviseren van loopschoenen. Bij random sportwinkels is dat toch vaak minder zo. In Groningen ben ik altijd tevreden over Runnersworld, bijvoorbeeld. Maar ook een Run2Day kan goed advies geven. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om naar een zaak te gaan met maar één merk, zoals een Asics store of een Nike store. Echter ben je dan natuurlijk gebonden aan één merk en dat is zonde, indien je nog geen voorkeur hebt voor bepaalde merken. Tot slot zou ik het af raden om online hardloopschoenen te bestellen wanneer je nog niet specifiek weet wat voor schoen bij je past.
Doe jij ook aan krachttraining?
Ik deed altijd wel iets van krachttraining en het is eigenlijk de bedoeling dat ik dit nog steeds doe. Echter is het er de afgelopen weken bij in geschoten. Heel slecht van me! Want krachttraining is ontzettend belangrijk wanneer je veel loopt. Zeker de training van je core-stability is onmisbaar. Het is ook goed om hier binnenkort weer tijd voor vrij te maken. Wat ik dan precies doe? Meestal zijn het relatief simpele oefeningen, die thuis uitvoerbaar zijn. Vaak bestaat mijn training uit squats, lunges en verschillende buik- en rugspier oefeningen.
Hoe kun je zoveel sporten zonder dat het een trigger is voor je eetstoornis (die je in het verleden hebt gehad)?
Deze vraag is mij meerdere keren gesteld en vind ik best lastig te beantwoorden. Eigenlijk heb ik mijn eetstoornis in het verleden los kunnen koppelen van het sporten. Toen ik namelijk heel ziek was, ben ik gestopt met sporten. Ik ben pas weer begonnen toen ik helemaal gezond was. Sporten was altijd een hele belangrijke uitlaatklep voor mij. Het hoort bij mij. Zonder sporten voelde ik me ook niet mezelf. Het is ooit een obsessie geweest, maar ik ben me heel bewust van hoe dit is ontstaan. Ook voelde het sporten toen anders dan nu. Je hebt hele andere beweegredenen (letterlijk) om te gaan. Ik schreef daar al eens een artikel over. Nu weet ik dat ik andere doelen heb in mijn sport. Ik train voor Berlijn en New York. Ik ben niet meer bezig met calorieën verbranden, maar ik wil zo snel mogelijk worden. Schuldig voelen als ik niet ga? Misschien jammer, omdat ik nu concrete doelen heb. Maar als ik die doelen niet heb, zou ik het prima vinden om een training over te slaan.
Ik ben niet bang dat mijn eetstoornis terugkomt. Ten eerste is het alweer 9 jaar geleden dat ik ziek was. Daarnaast is die eetstoornis niet voor niets in mijn leven geweest. Het heeft een functie gehad. Het ”beschermde” me, het was mijn masker, mijn muurtje. Door mijn eetstoornis lukte het om andere dingen te doorstaan of te handelen. Op een gegeven moment heeft het zijn functie verloren en werd het mijn vijand. Door mijn eetstoornis kon ik niets meer. Daarom moest ik er vanaf en zorgen dat ik genoeg handvatten kreeg om met moeilijke dingen om te gaan. Die tools heb ik nu in handen. Ik herken natuurlijk ook alle signalen, mocht ik ook maar een heel klein stapje terug doen. Ik ben me heel bewust van veel dingen. Wat ik ook weleens vertel aan mensen om me heen is dat ik niet weet hoe het zou zijn wanneer alles in mijn leven ineens misgaat. Stel ik verlies verschillende dierbaren of er gebeurt iets heel heftigs? Het is een oud overlevingsmechanisme. Wellicht grijp ik dan terug, maar zoals het nu lijkt, voel ik me sterk genoeg om zonder eetstoornis te leven.
Dit was deel twee van de meest gestelde hardloop- en fietsvragen. Als jij ook een vraag voor me hebt, mag je me altijd een berichtje of mailtje sturen: info@japkejanneke.nl. Je mag natuurlijk ook hieronder in een reactie je vraag achterlaten. Wie weet beantwoord ik deze dan een volgende keer in een Q&A!
De foto is gemaakt door Anouk Mos.